Extremadura 2015

Anna og Svend Hamborg, Thisted


hamborg@live. dk - anna.hamborg@skolekom.dk


Extremadura, Spanien 2015

Fugletur sammen med Elly, Ivan og Hans Henrik. Vi boede tæt ved Trojillo


Mandag den 27. april


Flyveturen over Amsterdam gik fint. Bilafhentningen tog lidt lang tid, men trængslerne var ikke startet endnu. Ivan havde plottet mange GPS punkter ind hjemmefra - flot arbejde - og havde sat GPS'en på korteste rute, hvilket betyder små veje og gode muligheder for fuglekiggeri. Her betød det imidlertid, at i stedet for en af ringvejene  (motorvej) rundt om Madrid, blev vi ledt  ind gennem Madrids centrum.  Pæn by, men det tog ca. 1 1/2 time, så Svend var godt træt af den anstrengende kørsel i tæt trafik samtidig med, at vi hele tiden skulle være meget opmærksomme for at følge de andres bil.

Resten af turen (ca. 280 km) forløb fint. Vi så faktisk mange fugle allerede på turen til vores bestemmelsessted. Det er et lille sted med 14 værelser, drevet primært af fatter og mutter. Et specielt sted, der vist kun bliver fundet af fuglefolk, og det ligger pragtfuld. I en nedlagt lade 100 m fra hotellet er der mindst 25 storkereder – de fleste med unger.

Anna


Tirsdag den 28. april


Dagen startede tidligt. Morgenmad allerede klokken 7, men det betød flot solopgang, mens vi spiste.

Da vi kørte, var der rigtig megen dug i græsserne. I den lavtstående sol glitrede det som sølv. Meget kort hjemmefra var der Biæder - en meget smuk fugl. Så holdt bilen foran, hvad ser de på? Vi nåede i sidste øjeblik at se til højre, hvor der stod 2 Triel i den sølvglinsende vegetation. Snart efter var der Hærfugle. Gennemsnitshastigheden var lav, men landskabet flot og oplevelserne store.

Det vi kørte efter var et gribeområde. Det blev bjergkørsel med hårnålesving, inden vi nåede frem. Hjemmefra havde jeg tænkt, at gribe ikke umiddelbart var mig, men det var et fantastisk smukt sted, hvor fuglene var meget tæt på. Jeg måtte overgive mig!

Dagen var meget intensiv, og vi var først hjemme til aftensmad kl. 20. Vi er sammen med nogle meget energiske mennesker.

En fantastisk dag!

Anna


Onsdag den 29. april


I dag gik turen ud på nogle store sletter, der blev brugt meget ekstensiv til får og kvæg. Målet var at finde Stortrappen. Der blev fundet nogle af de store fugle, men de var meget langt væk.

Bagefter blev der valgt en grusvej, der godt nok ikke var på GPS'en, men den gik ud til nogle gårde og så meget fornuftig ud. Det blev den ikke ved med at være. Det blev mere og mere terrængående kørsel, slalom mellem store huler, meget stor niveauforskel på vejen og kørsel gennem vand, der dækkede hele vejen nede i lavningerne. Vi var kommet så langt, at det ville være meget træls at vende om, og vi kunne se, at vejen blev god igen på næste bakke. Der var dog lige en rigtig grim nedkørsel, en meget stor sø og en ikke særlig spændende opkørsel inden vejen blev god. Ivan og Svend gik ned og kiggede på forholdene. Vi passagerer blev uden for bilerne, mens de kørte over, og så gik vi andre uden om vandet. Vi følte os hensat til kørsel i firhjulstrækker på Island, men vi har 2 almindelige biler. De er nu meget beskidte op under hjulkapslerne og siderne.

Vi er virkelig ude i et ikke særligt veludviklet område, men vi får set mange fugle helt tæt på, idet de overalt sidder på pigtråden, der omkranser alle marker. Og naturen er meget afvekslende og meget smuk, med rig blomstervegetation. Biædere, fik vi bl.a. helt tæt på.

Anna


Torsdag den 30. april


Endnu en dag er ved at være rimelig godt brugt. Vækkeuret ringer 6.10, og vi tager af sted på tur klokken  ca. 7.45.

Vores tanker går ofte hjem til specielt Jacob pga. af Prebens biluheld. Det var ikke sådan en oplevelse, han havde brug for.

Dagen i dag har ellers været dejlig og endnu engang givet gode billeder og endda af en fugleart, som heller ikke vore venner havde forventet at se og derfor ikke umiddelbart kendte.

I dag har vi været i et område, hvor jorden blev dyrket. Risafgrøder (dog ikke plantet), nektarin- plantager, og olivenlunde. Dejligt at se. Her var der også liv i landsbyerne ellers er her meget tomt for mennesker.

Anna


Fredag den 1. maj


Igen en god dag. Vejret har været pragtfuldt. Op til 26 grader.

Også i dag fik vi en usædvanlig oplevelse. Denne gang i en landsby. Der blev søgt efter et sted, hvor der kunne købes en is, en øl eller andet. Det var umuligt. Landsbyerne er som forladte. Da vi skulle kringle os ud gennem de snævre veje, stod en spanioler og gjorde tegn efter Ivan, så vi ønskede ikke at følge med. De kom så tilbage, og spanioleren ville fortælle os vejen, men opgav, da vi ikke havde noget sprog fælles. Han gik hen og kørte bilen ud af garagen og ledte os igennem "labyrinten" ud til en større vej. Da vi kom til den vej, vi skulle videre ad, var der gennemkørsel forbudt pga. vejarbejde. Vores "ven" var åbenbart kommet i tanke om den spærrede vej, for han kom igen kørende og sagde med armbevægelser, at der kunne vi ikke komme frem, så han guidede os tilbage til vejen, vi var kommet ind i landsbyen, og vi måtte tage samme vej tilbage.

De få mennesker, vi møder, er meget flinke, men vi kan ikke kommunikere meget med dem.


Lørdag den 2. maj

I dag skulle vi til Caseres for at mødes med Knud Allan og Nanna, der gerne ville følges med os. Caseres er en stor universitetsby. En af de få store byer i Extremadura.

Ellekragerne var meget samarbejdsvillige, og det samme må siges om Hedehøgen, så der kom nogle super billeder i "kasserne", men stederne vi besøgte, mest små søer, gav ikke det store udbytte med hensyn til fugle. Det ene område var dog meget spændende naturmæssigt. Her var mange golde, afrundede klipper, og også her var der storkereder overalt. Landskabet mindede os om den sveske skærgård, her var dog kun en opdæmmet sø.

Desværre blev hjemturen efter vores mening urimelig lang, og da vi havde bestemt, at vi skulle til Trujillo og spise, blev klokken 21.30, inden vi fik aftensmad, og klokken var 23.30 inden vi kom i seng. For sent for os, når vækkeuret har ringet kl. 6.10, og den også gør det næste dag.

Ellers en god dag.

Anna


Søndag den 3. maj


Vi havde besluttet, at vi igen ville køre til den fantastiske nationalpark med mange Gåsegribbe.

I dag har det været overskyet og helt stille. Det betød, at der ikke har været opvinde til "gribbesvæv", så det var en meget anderledes oplevelse end første gang. Men stedet bød på mange andre gode fugleoplevelser helt tæt på. For øvrigt har hele køreturen i dag været meget flot.

Et andet sted spottede de trænede øjne en Ådselsgrib. Det viste sig, at der var 2, og at den ene lå på rede. Fuglen er faktisk rigtig flot, så det er ikke helt retfærdigt, at den har så grimt et navn. Vi så den Spanske Kejserørn meget bedre end sidste gang.

Klokken var ved at være 14.30, og vi ville gerne tidligt hjem og pakke og slappe lidt af, så vore veje skiltes.

På vejen hjem kom vi om ved en gedefarm. Her var der stort ædegilde for mange gribbe. De var ikke langt væk, så vi fik både gode fotos og video af seancen.

I morgen kl. 6.20 går det mod Madrid Lufthavn og flyvetur hjem.

Anna


Mandag den 4. maj


Turen til lufthavnen gik fint. Motorvej hele vejen, så det skred godt bortset fra lidt morgenkøer nær Madrid.

Det har været en oplevelsesfuld, spændende, hyggelig og god uge. Svend siger, at han ikke vil besøge stedet igen, for det kan umuligt blive lige så godt igen med den fantastiske blomstrende natur, godt vejr og så mange" tæt på" fugleoplevelser.

Vi så ca. 90 forskellige fuglearter, hvoraf de 30 var nye for os. Det blev til mindst 1000 hvide storke og flere hundrede gribbe.

De næste dage skal der ses og sorteres 3000 billeder. Det har også været en travl tur.

AnnaBilleder fra turen - se på Galleriet